prva strana

Sreda, 8. Maj 2024.

Revija KOLUBARA - Decembar 2006 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

mediji

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Divlji zapad u Vrujcima i Petnici

Slobodan Raković

„Sinalko”

– Potom je, bez potrebnih dozvola, u prostoru koji slovi kao magacin, premijer Vojislav Koštunica sa ministarskom, diplomatskom, prestolonasledničkom i svešteničkom svitom, poslednjeg dana maja, dok je kiša lila kao iz kabla, otvorio fabriku sokova „Sinalko Srbija”.

- Nova fabrika, godišnjeg kapaciteta 200 miliona litara, prvenstveno je namenjena za domaće tržište. Ipak, jedan deo ćemo izvoziti u Rumuniju. Planiramo i proširenje naših kapaciteta ovde, a potom i izvoz u ostale zemlje u regionu. Ovaj grinfild projekat treba da bude uzor i jasan signal za sve ostale investitore da se isplati ulagati u Srbiju. Da bi ostvarili sve naše planove ovde, u Srbiji, potrebna nam je podrška javnih institucija, prevashodno u izgradnji neophodne infrastrukture – smatra Mongi Goundi, generalni menadžer „Sinalca international GmbH&KG.CO”.

– Istovremeno „Sinalko internacional” se pokazao ne samo kao istinski partner, već i kao prijatelj, koji nije samo tu kada je dobro, već nam je pružio ruku podrške kada je najpotrebnije. U toj, prijateljskoj ruci bio je i ček od 7,5 miliona evra. Taj iznos je doprineo gradnji fabrike, ali i uspostavljanju finansijske stabilnosti sistema u celini i nezavisnosti grupe „Si&Si”. U to teško vreme, prošle godine, realna opcija je bila prodaja dela „Vode vode” nekoj od multinacionalnih kompanija, koje su, znajući za naše probleme, želeli da steknu suvlasništvo nad ovim, neprocenjivim bogatstvom – ističe Vojin Đorđević, suvlasnik „Sinalko Srbija”.

„Sinalko Srbija” uspešno posluje ali se ozbiljno sumnja da je glavni uzročnik ekoloških akcidenata, gde riba u reci Toplici pliva leđno. Magacin je uknjižen, a ostali papiri se čekaju. Sve firme „Si&Si”, uključujući „Vodu vodu” i „Gorki list”, u blokadi su zbog 14 miliona evra prinudne naplate. Dom „Voda voda” još uvek nije upisan u zemljišne knjige. Priča o prodaji polako se uobličuje.